Armadillidium vulgare “Albino T+”

Vanaf 9.50

Herkomst: Kweekvorm
Temperatuur: 22-27 °C
Formaat: tot 1,7 cm
Voedsel: 

  • Diverse groentes en fruit
  • Visvoer
  • Sepia
  • Dode bladeren en hout
Artikelnummer: 12-004 Categorie: Tags: , , , ,

Beschrijving

Waar komt de Armadillidium vulgare vandaan?

De Armadillidium vulgare komt oorspronkelijk uit Middellands Zee gebied, maar komt tegenwoordig op elk continent wel voor. Ze zijn namelijk door menselijk transport op andere continenten geïntroduceerd. Ze hebben vooral voorkeur voor gebieden met veel kalk in de bodem (van zand tot klei) en stellen niet veel eisen aan hun omgeving. Ze worden aangetroffen op zowel droge muren in de zon als aan zeer natte oevers. De aantallen onder zeer vochtige omstandigheden zijn wel een stuk lager. Een bak waarin een verloop van vochtigheid aanwezig is zal goed voldoen, dan kunnen de dieren zelf kiezen waar ze gaan zitten.

De Armadillidium vulgare hebben een gemiddelde levensduur van anderhalf jaar, enkele dieren hebben een wat langere levensduur tot enkele jaren. Studies hebben gesuggereerd dat Armadillidium vulgare vertrouwt op een zeer sociale levensstijl voor een goede levensduur; dieren die geïsoleerd zijn van anderen in biologisch levensvatbare omstandigheden hebben een zeer hoog sterftecijfer.

Uiterlijk en morphs

De Armadillidium vulgare “Albino T+” komt niet in het wild voor, deze zijn oorspronkelijk gekweekt in Japan. T+ (tyrosine-positieve) albino’s maken wel tyrosine (enzym dat zorgt voor melanine) aan echter lijken een onvermogen te vertonen om de synthese van melanine te voltooien, maar kunnen wel andere melanine-gerelateerde pigmenten produceren, zoals verschillende tinten bruingrijs en rood. Het verschil met de Armadillidium vulgare “Albino T-” is dat deze geen tyrosine aanmaakt, waardoor er geen donker pigment aanwezig is. Ze worden maximaal ongeveer 1,7 cm. Ze worden wit geboren met rode ogen en naarmate ze ouder worden krijgen ze een gelige kleur. Eenmaal volwassen krijgen ze een roze/beige achtige kleur met gele vlekjes. Verder zijn ze qua verzorging vergelijkbaar met de Armadillidium vulgare wildkleur.

Er zijn verschillende kleurvarianten (morphs) bekend zoals bijvoorbeeld de Armadillidium vulgare (wildkleur) en Armadillidium vulgare “Magic Potion (Japanse lijn)”.

Voortplanting

De Armadillidium vulgare is geen snelle groeier maar ze planten zich wel vrij snel voort, al vanaf ongeveer 3-4 maanden oud.

Over het algemeen paren pissebedden in het voorjaar, maar warmere omstandigheden leiden meestal tot eerdere reproductie. In gebieden met milde winters, met name mediterrane klimaten, kunnen ze het hele jaar door seksueel actief blijven.

Armadillidium vulgare vrouwtjes kunnen sperma opslaan van meerdere mannetjes. Sperma van één paringsincident kan op deze manier een heel jaar worden bewaard voor gebruik in meerdere broedsels, waarbij oudere spermabundels voorrang hebben op recenter genetisch materiaal. Na de paring vertonen vrouwelijke vulgare een periode waarin verdere mannelijke paringspogingen worden afgewezen.

Extra informatie

Formaat

1-2cm

Activiteit

Gemiddeld actief

Zichtbaarheid

Laat zich vrij veel zien

Moeilijkheidsgraad

⭐⭐

Gaat samen met

Boomkikkers, Slakken, Slangen, Wimpergekko's

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Armadillidium vulgare “Albino T+”” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.