Armadillidium vulgare “Magic Potion” (Japanse lijn)

(1 klantbeoordeling)

Vanaf 19.50

Herkomst: Kweekvorm
Temperatuur: 18-26 °C
Formaat: tot 1,8 cm
Voedsel: 

  • Diverse groentes en fruit
  • Visvoer
  • Sepia
  • Dode bladeren en hout
Artikelnummer: 12-005 Categorie: Tags: , ,

Beschrijving

Waar komt de Armadillidium vulgare vandaan?

De Armadillidium vulgare komt oorspronkelijk uit Middellands Zee gebied, maar komt tegenwoordig op elk continent wel voor. Ze zijn namelijk door menselijk transport op andere continenten geïntroduceerd. Ze hebben vooral voorkeur voor gebieden met veel kalk in de bodem (van zand tot klei) en stellen niet veel eisen aan hun omgeving. Ze worden aangetroffen op zowel droge muren in de zon als aan zeer natte oevers. De aantallen onder zeer vochtige omstandigheden zijn wel een stuk lager. Een bak waarin een verloop van vochtigheid aanwezig is zal goed voldoen, dan kunnen de dieren zelf kiezen waar ze gaan zitten.

De Armadillidium vulgare hebben een gemiddelde levensduur van anderhalf jaar, enkele dieren hebben een wat langere levensduur tot enkele jaren. Studies hebben gesuggereerd dat Armadillidium vulgare vertrouwt op een zeer sociale levensstijl voor een goede levensduur; dieren die geïsoleerd zijn van anderen in biologisch levensvatbare omstandigheden hebben een zeer hoog sterftecijfer.

Uiterlijk en morphs

De Armadillidium vulgare “Magic Potion” (Japanse lijn) komt niet in het wild voor, deze zijn oorspronkelijk gekweekt in Japan. Deze mutatie is de expressie van het dalmatische gen in vulgare. Aangezien het gen alleen de donkere pigmenten aantast, geeft het in combinatie met de natuurlijke gele vlekken een zeer unieke uitstraling. Ze worden maximaal ongeveer 1,7 cm.

Er bestaat tevens ook een Amerikaanse lijn van de “Magic Potion”, deze worden wat groter en kweken wat langzamer dan de Japanse lijn. Tevens hebben ze meer en grotere gele vlekken en hebben soms in plaats van zwarte vlekjes ook wel eens oranje vlekjes.

Er zijn verschillende kleurvarianten (morphs) bekend zoals bijvoorbeeld de Armadillidium vulgare “Albino T+” en Armadillidium vulgare (wildkleur).

Voortplanting

De Armadillidium vulgare is geen snelle groeier maar ze planten zich wel vrij snel voort, al vanaf ongeveer 3-4 maanden oud.

Over het algemeen paren pissebedden in het voorjaar, maar warmere omstandigheden leiden meestal tot eerdere reproductie. In gebieden met milde winters, met name mediterrane klimaten, kunnen ze het hele jaar door seksueel actief blijven.

Armadillidium vulgare vrouwtjes kunnen sperma opslaan van meerdere mannetjes. Sperma van één paringsincident kan op deze manier een heel jaar worden bewaard voor gebruik in meerdere broedsels, waarbij oudere spermabundels voorrang hebben op recenter genetisch materiaal. Na de paring vertonen vrouwelijke vulgare een periode waarin verdere mannelijke paringspogingen worden afgewezen.

Extra informatie

Formaat

1-2cm

Activiteit

Gemiddeld actief

Zichtbaarheid

Verstoppen zich voornamelijk

Moeilijkheidsgraad

⭐⭐

Gaat samen met

Boomkikkers, Slakken, Slangen, Wimpergekko's

1 beoordeling voor Armadillidium vulgare “Magic Potion” (Japanse lijn)

  1. Anniek Zegwaart (geverifieerde eigenaar)

    Laten bezorgen. Binnen 24 uur binnen. Werd netjes verstuurd met heatpack. Pissebedden zaten in een bakje, in een doosje in de doos. Niks kon wiebelen of schudden. Net binnen, ze kwamen vrij actief aan. Ze waren aan het eten en rond wandelen in het verzendbakje. In het terrarium waren ze meteen op onderzoek uit. Variatie tussen hele kleine jonkies en oudere grote pissebedden.

Een beoordeling toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.