Armadillidium vulgare “St. Lucia”

Vanaf 14.95

Herkomst: Wijdverspreid
Temperatuur: 22-25 °C
Formaat: tot 1,7 cm
Voedsel: 

  • Diverse groentes en fruit
  • Visvoer
  • Sepia
  • Dode bladeren en hout

Beschrijving

Waar komt de Armadillidium vulgare “St. Lucia” vandaan?

De Armadillidium vulgare “St. Lucia” is zeer waarschijnlijk een variatie van Armadillidium vulgare of zeer nauw verwant aan de Armadillidium vulgare. De herkomst van deze soort is Santa Lucia in Spanje. De verzorging is hetzelfde als A. vulgare.

De Armadillidium vulgare komt oorspronkelijk uit Middellands Zee gebied, maar komt tegenwoordig op elk continent wel voor. Ze zijn namelijk door menselijk transport op andere continenten geïntroduceerd. Ze hebben vooral voorkeur voor gebieden met veel kalk in de bodem (van zand tot klei) en stellen niet veel eisen aan hun omgeving. Ze worden aangetroffen op zowel droge muren in de zon als aan zeer natte oevers. De aantallen onder zeer vochtige omstandigheden zijn wel een stuk lager. Een bak waarin een verloop van vochtigheid aanwezig is zal goed voldoen, dan kunnen de dieren zelf kiezen waar ze gaan zitten.

De Armadillidium vulgare hebben een gemiddelde levensduur van anderhalf jaar, enkele dieren hebben een wat langere levensduur tot enkele jaren. Studies hebben gesuggereerd dat Armadillidium vulgare vertrouwt op een zeer sociale levensstijl voor een goede levensduur; dieren die geïsoleerd zijn van anderen in biologisch levensvatbare omstandigheden hebben een zeer hoog sterftecijfer.

Uiterlijk en morphs

De Armadillidium vulgare “St. Lucia” is een erg gevarieerde pissebed. Hun kleuren zijn onder andere: grijs, geel, oranje, rood en bruin. Tevens hebben sommige dieren strepen over hun lichaam. Ze zijn de enige soort die zich volledig kunnen oprollen tot een bolletje met de antennes aan de binnenkant. Ze worden maximaal ongeveer 1,7 cm.

Er zijn verschillende kleurvarianten (morphs) bekend zoals bijvoorbeeld de Armadillidium vulgare, Armadillidium vulgare “Albino T+” en Armadillidium vulgare “Magic Potion (Japanse lijn)”.

Voortplanting

De Armadillidium vulgare is geen snelle groeier maar ze planten zich wel vrij snel voort, al vanaf ongeveer 3-4 maanden oud.

Over het algemeen paren pissebedden in het voorjaar, maar warmere omstandigheden leiden meestal tot eerdere reproductie. In gebieden met milde winters, met name mediterrane klimaten, kunnen ze het hele jaar door seksueel actief blijven.

Armadillidium vulgare vrouwtjes kunnen sperma opslaan van meerdere mannetjes. Sperma van één paringsincident kan op deze manier een heel jaar worden bewaard voor gebruik in meerdere broedsels, waarbij oudere spermabundels voorrang hebben op recenter genetisch materiaal. Na de paring vertonen vrouwelijke vulgare een periode waarin verdere mannelijke paringspogingen worden afgewezen.

Extra informatie

Formaat

1-2cm

Activiteit

Gemiddeld actief

Zichtbaarheid

Zijn gemiddeld te zien

Moeilijkheidsgraad

⭐⭐

Gaat samen met

Boomkikkers, Slakken, Slangen, Wimpergekko's

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Armadillidium vulgare “St. Lucia”” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *